Stadsbrouwerij Maastricht

Maastricht, stand 20

Maastricht. De stad van het goede leven, die leeft, viert, eet en drinkt. En de stad die verbindt. Tussen zakelijk en bourgondisch, tussen historie en toekomst, tussen ‘Mestreech’ en Europa, tussen historische monumenten en moderne universiteit, tussen gastvrijheid en genieten.

Die verbinding proef je in de bieren van Stadsbrouwerij Maastricht. Toonbeeld van Maastrichtse bierhistorie, gelegen op de plek waar de Maas zowel de oost- als de westkant van de stad kust.

We maken klassieke bierstijlen in een modern jasje. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en we vertellen graag een verhaal met onze bieren.

Onze bieren zijn veelvuldig in Limburg verkrijgbaar maar ook in Brabant zijn we steeds vaker te vinden en dit is waar onze focus momenteel ligt.

De Avontuurlijke Gérard

IPA, 7.0%

De verbinding tussen bitter en fruitig. Een eerbetoon aan Gérard, die als handelaar de zeeën bedwong om specerijen richting Europa te brengen. Een naam die in het Maastrichts wordt uitgesproken als ‘Zjeraar’. Op z’n Frans, zoals Maastricht vele Franse invloeden kent, al was de verhouding met de Fransen niet altijd even geweldig. Noem het ‘bitterzoet’. Zoals de avontuurlijke Gérard. Een bitter en fruitig bier waarbij hop de grote smaakmaker is. Vijf verschillende hoppen zorgen samen met een aroma van tropisch fruit en aardse tonen als dennen voor een heerlijke moderne klassieker. Met dank aan Gérard

De Muzikale Andreas

IPA, 0.3%

Muziek beweegt de harten van mensen. Het maakt emoties los, zoals ook bier dat doet. Voeg deze twee ingrediënten samen en je creëert een magie die met niets anders is te vergelijken. In Maastricht sjoenkele we het hele jaar door op de wereldberoemde walzen die onze eeuwenoude stad heeft voortgebracht. De driekwartsmaat die de wals bepaalt, heeft ons doen inspireren om deze 0,3 IPA te brouwen. Door de extra toevoeging van de hop is het niet alleen verantwoord genieten, ook de smaakpapillen worden getrakteerd op een heerlijke wals in de mond

De Eigenzinnige Elisabeth

Tripel, 9.1%

Deze tripel is vernoemd naar Elisabeth Strouven, een bijzondere Maastrichtse vrouw uit de 17e eeuw die bekend stond om haar vrijgevigheid en betrokkenheid bij de stad. Ze stond klaar voor iedereen die hulp nodig had. Eigenzinnig en ondernemend, een krachtige vrouw die haar eigen weg volgde. Deze tripel staat daar symbool voor. De Eigenzinnige Elisabeth dankt haar unieke smaak aan het gebruik van gerst, tarwe, haver én rogge. Daarnaast omarmen de hoppen en gekozen gistsoort haar kruidige en smaakvolle karakter.

De Royale Martinus

Blond, 5.4%

De Royale Martinus verbindt rechtschapenheid met betrekkelijkheid. De Heilige Martinus is namelijk ook de beschermheilige van de soldaten. Rechtschapen, serieus, standvastig. Zijn naamdag is op 11 november. Sint Maarten. Maar ook de start van het carnavalsseizoen. Feest van de betrekkelijkheid, van iedereen gelijk, van even de zorgen opzij. Die combinatie proef je in dit hoppig blond bier (5,4 %) waar het gebruik van korianderzaad en Amerikaanse hoppen een verfrissend karakter geven aan een milde bitterheid. Martinus is ook een beetje de beschermheilige van de brouwerij. De torenspits van de Martinuskerk in Wyck kijkt neer op de Stadsbrouwerij Maastricht. Het verbond tussen hemel en aarde.

Plato Pale Ale

Pale ale, 5.0%

Bitter Sweet Symphony

Barley Wine, 10.5%

Balans, dat is waar het volgens ons om draait bij het brouwen van bieren. Het is net als het lied Bitter Sweet Symphony waar dit bier zijn naam aan te danken heeft. Het lied van The Verve dat het leven beschrijft als een zoektocht naar balans. "Cause it's a bittersweet symphony, that's life" Van kleur licht wazig bruin met een beige medium- fijne schuimkraag welke mooi overeind blijft. In de geur aroma's van gebrande suiker, karamel, rozijntjes, dadelsiroop en subtiel wat citrusfruit. In de dronk komt dit bier goed zoet binnen, maar wordt binnen enkele ogenblikken gebalanceerd door een goede hop bitter.

Maltezer

Amber, 6.5%

De Maltezer is de verbinder tussen toen en nu. Het eerste speciaalbier van Maastricht, dat in 1954 voor het eerst de tongen streelde in de historische Ridder Brouwerij. Maar aan de andere kant jong van geest, en vol toekomst. Een volmout Dortmunder bier waar zoet en bitter hand in hand gaan. Een icoon, genoemd naar ridder Sint Martinus, patroonheilige van de armen. En daarmee de basis van het gedachtengoed van Stadsbrouwerij Maastricht: verbinden. Een helpende hand, een steun in de rug, een arm om de schouder. Toen. Nu. Altijd. Wie goed doet, goed ontmoet.

Mergel Wit

Witbier, 5.0%

Op de plek waar Maastrichts witbier ooit het levenslicht zag, in het hart van Maastricht, ligt Stadsbrouwerij Maastricht. Op deze plek hebben onze brouwers een uniek witbier ontwikkeld door de toevoeging van een vleugje mergel. De mergel van Maastrichtse bodem geeft dit bier een subtiele, mineralige smaak en zorgt voor een zachte textuur. Het resultaat is een verfijnd en karaktervol witbier dat de smaak én ziel van Maastricht perfect weet te vangen. Perfect voor de zonnige dagen op het terras.